Alarm në Serinë A teksa personat kundër vaksinimit përhapin panik

Një shpërthim i COVID-19 në skuadrën Spezia ka ngritur këmbanat e alarmit. Deri në 11 lojtarë kanë rezultuar pozitiv, duke e detyruar klubin të pezullojë ndeshjet e tyre para-sezonale dhe të zhvillojë stërvitje individuale.

Mjeku nga Spezia Vincenzo Salini beson se ai ka identifikuar origjinën e shpërthimit.

“Ne kryem dozën e parë të vaksinës Novax,” shpjegoi ai.

“Dy lojtarë nuk donin të vaksinoheshin. Lojtarët duhet të vaksinohen, por ne vetëm mund të përpiqemi të bindim.”

Seria A tani ka frikë se shembulli i Spezia do të përsëritet midis ekipeve të tjera në kampionat. Protokolli i ri i lëshuar nga federata italiane shpjegon se si të kufizohen shpërthimet.
Sërish, të dhënat janë pozitive. La Gazzetta dello Sport vlerëson se 90 përqind e stafit të secilës skuadër (lojtarë, trajnerë dhe të tjerë) kanë marrë të paktën një dozë. Problemi qëndron në dy deri në tre anëtarë të secilës skuadër që kanë refuzuar vaksinën.

Fushata mediatike e vaksinimit ka qenë e fuqishme dhe Inter dha një shembull duke u vaksinuar para fillimit të Kampionatit Evropian. Federata gjithashtu shërbeu si një ndërmjetës për të lehtësuar vaksinimin dhe AC Milan, Fiorentina, Empoli dhe Bologna të gjithë e shfrytëzuan atë. Shoqata e lojtarëve u dërgoi një letër të gjithë anëtarëve të saj duke shpjeguar se është thelbësore të vaksinohen.

“Ne kemi organizuar disa takime për t’u shpjeguar lojtarëve rëndësinë e vaksinave,” tha mjeku i Bolonjës dhe anëtari i komisionit mjekësor të federatës, Gianni Nanni.
“Nga pikëpamja ligjore nuk mund të detyrojmë askënd, por është e nevojshme që ata që nuk pranojnë të vaksinohen të përgjigjen nga pikëpamja morale dhe ekonomike. Ky nuk është grip dhe ka nevojë për rregulla të veçanta.”

Nanni nuk është dëshmia e vetme që La Gazzetta dello Sport mblodhi në një raport të gjerë që thekson rëndësinë e vaksinimit për Seria A.
“Ne duhet t’i vaksinojmë të gjithë dhe shpejt,” shtoi Maurizio Casasco, presidenti i federatës së mjekëve të sportit.
“Atëherë do të ketë më pak infektime dhe më pak variante. Përgjegjësia sociale është më e rëndësishme sesa përgjegjësia individuale. Nëse nuk bëhemi të vetëdijshëm, variantet do të rriten dhe kjo do të përkthehet në infeksione dhe vdekje.”