Kategoria Superiore mes kampionateve me moshën mesatare më të re në Europë

Kategoria Superiore 2021-2022 tashmë e ka thënë fjalën e tij për shumë verdikte, me Tiranën të shpallur kampion disa javë para përfundimit të sezonit dhe betejën për të shmangur rënien nga kategoria që tashmë ka përfunduar.

Është koha për të bërë një bilanc të një kampionati që ka parë vetëm një ekip të dominojë gjatë gjithë vitit dhe shumë aspekte interesante për t’u analizuar. Një mbi të gjitha, mosha e lojtarëve në fushë. Mosha mesatare e kampionatit ishte 25.7 vjeç, duke konfirmuar faktin se  Kategoria Superiore është një kampionat i ri në moshë. Por ajo që të habit është fakti se Tirana ishte skuadra e dytë më e re pas Skënderbeut.

Në disa situata kjo është planifikuar që në fillim të sezonit dhe në të tjera jo, por ajo që duket qartë është se nuk ka asnjë përkatësi mes klasifikimit përfundimtar dhe moshës së lojtarëve. Është interesante të kuptohet, për të ardhmen, nëse kjo moshë mesatare e lojtarëve në fushë do të vazhdojë të ulet: kjo do të jetë një shenjë se sektorët e të rinjve shqiptarë po vazhdojnë të funksionojnë dhe të sjellin lojtarë në skuadrat e tyre të para.

Siç mund të shihet nga tabela e mësipërme, vihet re se në ligat e mëdha evropiane kjo moshë mesatare (në Shqipëri është 25.7 vjeç) është më e ulët vetëm në kampionatin e Holandës. Prandaj, Shqipëria paraqitet në këtë aspekt si një ligë në të cilën të rinjtë mund të rriten dhe në të cilën atyre u jepet më shumë besim.

Foto: fshf.org